Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, başlıca gelişmekte olan ülkelerdeki bankaların birçoğunun faaliyet şartlarının, 2015'te zorluğunu korumaya devam edeceğini bildirdi.
Fitch Ratings'in internet sitesinde yer alan açıklamada, güçlü tamponlar ve devlet desteğinin gelişmekte olan ülkelerin bankalarının karşılaştığı zorlukları hafifleteceği belirtilerek, "Başlıca gelişmekte olan ülkelerdeki bankaların birçoğunun faaliyet şartları 2015'te zorluğunu korumaya devam edecek" denildi.
Fitch, gelişmekte olan ekonomilerin nispeten daha yavaş büyümesinin, kredi defterlerindeki mevsimsel etkilerin ve daralan marjların gelişmekte olan ekonomilerdeki bankaların faaliyet ortamındaki zorluğa etki edeceğini kaydetti. Tüm bu unsurların ülkelerin negatif ülke not görünümleri ile birleştiğinde özellikle Rusya, Brezilya ve Güney Afrika'daki bankaların da negatif görünümüne neden olduğu belirtildi. TÜRKİYE İÇİN NE DEDİ?
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yakın zamanda hızlı kredi büyümesi kaydetmiş olan çoğu gelişmekte olan ekonomilerde, yavaşlamasına rağmen halen güçlü olan ekonomik büyüme ve yüksek oranda kayıp absorbe edebilme tamponları, bankaların finansal profilleri üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlıyor. Fitch, bu piyasaların birçoğunda (Latin Amerika'dan Asya'ya ve Türkiye'de) kredi pozitif unsuru olan aşırı ısınmayı engelleyecek ılımlı bir kredi büyümesi görmektedir. Çin, Hindistan, Rusya, Türkiye ve Brezilya dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasaların çoğunda, sistemik olarak önemli olan bankaların reytingleri, özellikle kamu sahipliği olanlar devlet destekli olmaya devam ediyor. Bu ekonomilerde ve banka ölçütlerindeki zayıflığın oluşturduğu aşağı yönlü riskler sınırlıyor."